- Το νέο σύστημα PIN σάς επιτρέπει να αποκρύψετε συγκεκριμένες συνομιλίες από το ιστορικό και τα αποτελέσματα αναζήτησης.
- Είναι δυνατή η πρόσβαση σε προστατευμένες συνομιλίες χρησιμοποιώντας αριθμητικούς κωδικούς ή βιομετρικά στοιχεία (FaceID/TouchID).
- Υπάρχει η επιλογή απενεργοποίησης του παγκόσμιου ιστορικού για να αποτρέψετε την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης από δεδομένα.
- Η επαναφορά του PIN θα έχει ως αποτέλεσμα την μη αναστρέψιμη απώλεια όλων των κλειδωμένων συνομιλιών.
Πιθανότατα έχετε δοκιμάσει να χρησιμοποιείτε το ChatGPT για τα πάντα, από την οργάνωση της εργασίας μέχρι την έκφραση πολύ προσωπικών ζητημάτων, αλλά μετά φοβάστε ότι κάποιος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο τηλέφωνό σας ή να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή σας και να καταλήξει να διαβάζει πράγματα που προτιμάτε να κρατάτε ιδιωτικά. Αυτό είναι φυσιολογικό, επειδή μέχρι πρόσφατα, το ιστορικό συνομιλιών ήταν ένα ανοιχτό βιβλίο για όποιον είχε πρόσβαση στη συσκευή.
Τα καλά νέα είναι ότι το OpenAI έχει αναβαθμίσει το παιχνίδι του και έχει λανσάρει εργαλεία που σας δίνουν τον πλήρη έλεγχο του απορρήτου σας. Τώρα μπορείτε όχι μόνο να αποτρέψετε τη χρήση των δεδομένων σας για την εκπαίδευση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά υπάρχει επίσης ένας τρόπος να κλειδώσετε συγκεκριμένες συνομιλίες, ώστε να μην εμφανίζονται στο κύριο μενού.
Πώς να κλειδώσετε τις συνομιλίες σας με ένα σύστημα PIN

Το OpenAI έχει εφαρμόσει μια πολυαναμενόμενη λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να κλειδώνουν μεμονωμένες συνομιλίες με έναν κωδικό PIN. Το καλύτερο από όλα είναι ότι αυτή η επιλογή δεν είναι αποκλειστική για τους χρήστες επί πληρωμή. Σταδιακά διατίθεται σε όλα τα προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του δωρεάν προγράμματος. Όταν ενεργοποιηθεί το κλείδωμα, η συνομιλία εξαφανίζεται αμέσως από το συνολικό ιστορικό συνομιλιών, τη λίστα καρφιτσωμένων συνομιλιών, ακόμη και από τα εσωτερικά αποτελέσματα αναζήτησης της εφαρμογής.
Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές τις ιδιωτικές συνομιλίες, το σύστημα θα σας ζητήσει τον διαμορφωμένο κωδικό PIN ή, εάν χρησιμοποιείτε συσκευή Apple, μπορείτε να επωφεληθείτε από την ευκολία του Face ID ή του Touch ID. Όλα αυτά τα νήματα συνομιλίας ομαδοποιούνται σε μια ειδική ενότητα που ονομάζεται " Αποκλεισμένες συνομιλίες ", η οποία διατηρεί τη σειρά και την διακριτικότητα που αναζητούμε.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις. Πρώτον, αυτή η λειτουργία αποκλεισμού παρέχει ορατότητα, αλλά δεν περιλαμβάνει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο . Με άλλα λόγια, προστατεύει το απόρρητό σας από αδιάκριτα βλέμματα, αλλά δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το OpenAI διαχειρίζεται τα δεδομένα εσωτερικά. Δεύτερον, να είστε πολύ προσεκτικοί με το PIN σας: αν το ξεχάσετε, η μόνη λύση είναι να το επαναφέρετε, αλλά να γνωρίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαγραφούν οριστικά όλες οι αποκλεισμένες συνομιλίες και τα σχετικά αρχεία τους, και ακόμη και η τεχνική υποστήριξη δεν θα μπορεί να τις ανακτήσει.

Βήματα για τον αποκλεισμό μιας συγκεκριμένης συνομιλίας
- Ανοίξτε τη συνομιλία που θέλετε να αποκρύψετε και αποκτήστε πρόσβαση στο μενού επιλογών της συνομιλίας.
- Αναζητήστε και επιλέξτε την εναλλακτική λύση μπλοκάρισμα συνομιλίας.
- Επιβεβαιώστε την ενέργεια και, εάν είναι η πρώτη φορά, Δημιουργήστε τον κωδικό PIN σας προσωπική.
Η ριζοσπαστική εναλλακτική: απενεργοποίηση ολόκληρου του ιστορικού.

Αν δεν θέλετε να αποκρύψετε μια συγκεκριμένη συνομιλία, αλλά να διασφαλίσετε ότι το ChatGPT δεν θα διατηρεί κανένα ίχνος των αλληλεπιδράσεών σας, υπάρχει μια πιο δραστική επιλογή στις ρυθμίσεις απορρήτου. Απενεργοποιώντας το ιστορικό και την εκπαίδευση, οι νέες συνομιλίες που ανοίγετε δεν θα καταγράφονται στην πλαϊνή μπάρα και, το πιο σημαντικό, δεν θα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ακόμα κι αν απενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία, το OpenAI διατηρεί τα δεδομένα για 30 ημέρες . Δεν το κάνουν αυτό από περιέργεια, αλλά για να παρακολουθούν για τυχόν κατάχρηση του συστήματος πριν προχωρήσουν σε μόνιμη διαγραφή. Όταν αυτή η επιλογή είναι ενεργή, θα παρατηρήσετε ότι το πλαίσιο μηνύματος γίνεται μαύρο , υποδεικνύοντας ότι βρίσκεστε σε ιδιωτική λειτουργία.
Πώς να απενεργοποιήσετε την καταγραφή δεδομένων βήμα προς βήμα
- Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και κάντε κλικ στις τρεις τελείες δίπλα στο όνομα χρήστη.
- Στο αναπτυσσόμενο μενού, βεβαιωθείτε ότι η ενότητα για στοιχεία ελέγχου δεδομένων να είναι ορατό (αν εμφανίζεται ως "Απόκρυψη", αλλάξτε το σε "Εμφάνιση").
- Μεταβείτε στις "Ρυθμίσεις" και εντοπίστε τον διακόπτη "Ιστορικό συνομιλίας και εκπαίδευση".
- Μετακινήστε τον διακόπτη προς τα αριστερά για να τον απενεργοποιήσετε.
Με αυτά τα εργαλεία, είτε χρησιμοποιείτε επιλεκτικό κλείδωμα PIN για όσους θέτουν σε κίνδυνο τις συνομιλίες είτε απενεργοποιείτε το παγκόσμιο ιστορικό για μέγιστο απόρρητο, μπορείτε να συνεχίσετε να επωφελείστε από την Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς να φοβάστε ότι τα μυστικά σας θα αποκαλυφθούν με την πρώτη γκάφα με το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας.