- Ο αλγόριθμος του YouTube τροφοδοτείται κυρίως από το ιστορικό προβολών και αναζήτησης του χρήστη.
- Υπάρχουν ενσωματωμένα εργαλεία για την επισήμανση συγκεκριμένου περιεχομένου ή ολόκληρων καναλιών ως ανεπιθύμητων.
- Η διαχείριση της παγκόσμιας δραστηριότητας του Λογαριασμού Google επηρεάζει άμεσα τα προτεινόμενα βίντεο.
- Η απενεργοποίηση του ιστορικού ενδέχεται να τροποποιήσει τη διεπαφή και να καταργήσει τις εξατομικευμένες προτάσεις.
Είμαι σίγουρος ότι σας έχει συμβεί: μπαίνεις στο YouTube για να παρακολουθήσεις κάτι συγκεκριμένο και ξαφνικά η αρχική σου σελίδα γεμίζει με βίντεο που δεν έχουν καμία σχέση με τα γούστα σου. Είναι ο διάσημος αλγόριθμος της Google που προσπαθεί να μαντέψει τι σου αρέσει με βάση το τελευταίο πράγμα που έκανες κλικ, ακόμα κι αν ήταν απλώς κατά λάθος ή από φευγαλέα περιέργεια.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ανέχεστε προτάσεις που είναι ενοχλητικές ή ακόμα και ντροπιαστικές αν κάποιος κοιτάξει την οθόνη σας. Υπάρχουν πολλά κόλπα και ρυθμίσεις για να οργανώσετε τη ροή σας και να προσαρμόσετε την πλατφόρμα σε εσάς, όχι το αντίστροφο, από τη διαγραφή του ιστορικού αναζήτησής σας έως την παροχή άμεσων οδηγιών στο σύστημα.
Πείτε αντίο στα βίντεο που δεν ταιριάζουν
Ο πιο γρήγορος τρόπος για να καθαρίσετε την οθόνη σας είναι να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Άμεσων σχολίων. Όταν δείτε ένα βίντεο, ένα σύντομο βίντεο ή μια ανάρτηση που δεν θέλετε να ξαναδείτε, πατήστε το κουμπί με τις τρεις κάθετες κουκκίδες (Περισσότερα) δίπλα στον τίτλο. Εκεί θα βρείτε την επιλογή Δεν ενδιαφέρομαι.
Αν θέλετε να είστε πιο συγκεκριμένοι, το YouTube σας επιτρέπει να εξηγήσετε γιατί. Μπορείτε να υποδείξετε ότι έχετε ήδη δει το περιεχόμενο ή ότι απλώς δεν σας αρέσει. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσει καλύτερα η Τεχνητή Νοημοσύνη τις πραγματικές σας προτιμήσεις. Επιπλέον, αν το πρόβλημα αφορά έναν συγκεκριμένο δημιουργό, μπορείτε να επιλέξετε την επιλογή " Μην προτείνετε αυτό το κανάλι" , η οποία θα αφαιρέσει όλα τα ίχνη αυτού του χρήστη από την Αρχική σελίδα σας και την ενότητα Παρακολούθηση στη συνέχεια.
Πλήρης έλεγχος ιστορικού και δεδομένων
Η μηχανή που καθοδηγεί τις προτάσεις είναι, ουσιαστικά, το ιστορικό προβολής σας. Αν θέλετε να ξεκινήσετε από την αρχή ή να αποτρέψετε το YouTube από το να αποθηκεύει τη δραστηριότητά σας, έχετε αρκετές επιλογές. Μπορείτε να μεταβείτε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας και, στην ενότητα Έλεγχοι δραστηριότητας , να απενεργοποιήσετε την καταγραφή αναζητήσεων και αναπαραγωγής. Αυτό είναι ιδανικό όταν ερευνάτε ένα θέμα για μια εργασία ή ένα έργο που δεν αντικατοπτρίζει τα προσωπικά σας γούστα και δεν θέλετε να επηρεάσει τις μελλοντικές σας προτάσεις .
Για να διαγράψετε ό,τι έχει ήδη αποθηκευτεί, η απλή απενεργοποίηση της λειτουργίας δεν αρκεί. Πρέπει να διαγράψετε το ιστορικό σας. Αποκτώντας πρόσβαση στις ρυθμίσεις δραστηριότητας Google, μπορείτε να επιλέξετε τη διαγραφή του ιστορικού σας επιλέγοντας το εύρος ημερομηνιών "από την αρχή". Με αυτόν τον τρόπο, καταργείται η άμεση βάση δεδομένων με την οποία λειτουργούσε ο αλγόριθμος, αναγκάζοντάς τον να ξεκινήσει ξανά την εκμάθηση των ενδιαφερόντων σας.
Συγκεκριμένες ρυθμίσεις για Shorts και Smart TV
Τα σύντομα βίντεο μπορεί επίσης να είναι ενοχλητικά. Αν πιστεύετε ότι είναι πάρα πολλά, μπορείτε να μεταβείτε στο πλέγμα Shorts στην αρχική σας σελίδα, να πατήσετε το μενού επιλογών και να επιλέξετε Εμφάνιση λιγότερων Shorts . Αν αργότερα αλλάξετε γνώμη, μπορείτε να αναιρέσετε αυτήν την απόφαση από την ενότητα "Άλλη δραστηριότητα" στον πίνακα ελέγχου της Δραστηριότητάς μου στο Google.
Για όσους χρησιμοποιούν Smart TV ή κονσόλες , η διαδικασία είναι παρόμοια, αν και το τηλεχειριστήριο είναι διαφορετικό. Απλώς πατήστε παρατεταμένα το κουμπί επιλογής στο βίντεο που δεν σας αρέσει και επιλέξτε να μην το προτείνετε. Είναι ένας βολικός τρόπος για να επιμεληθείτε περιεχόμενο χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας.
Η σχέση μεταξύ απορρήτου και ροής δεδομένων
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το YouTube εφάρμοσε πρόσφατα αλλαγές στην εμπειρία χρήστη. Εάν επιλέξετε να διατηρήσετε το ιστορικό σας μόνιμα απενεργοποιημένο για λόγους απορρήτου, ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι η αρχική σας σελίδα είναι κενή ή ότι οι προτάσεις εξαφανίζονται σχεδόν εντελώς. Αυτό συμβαίνει επειδή το σύστημα δεν διαθέτει πλέον τα δεδομένα για να εξατομικεύσει την εμπειρία σας.
Αν συμβεί αυτό και προτιμάτε να λάβετε ξανά τις προτάσεις σας, απλώς μεταβείτε στις Ρυθμίσεις, στη συνέχεια στην επιλογή Διαχείριση όλου του ιστορικού και ενεργοποιήστε ξανά τον διακόπτη ελέγχου. Με αυτόν τον τρόπο, η πλατφόρμα θα μπορέσει να αναλύσει εκ νέου τη συμπεριφορά σας και να συμπληρώσει τη ροή σας με σχετικό περιεχόμενο.
Διαχείριση ειδοποιήσεων και ειδοποιήσεων
Μερικές φορές το πρόβλημα δεν είναι αυτό που βλέπετε όταν ανοίγετε τον ιστότοπο, αλλά οι ειδοποιήσεις που λαμβάνετε στο τηλέφωνό σας. Για να αποτρέψετε το YouTube από το να σας βομβαρδίζει με ειδοποιήσεις για προτεινόμενα βίντεο , μεταβείτε στο εικονίδιο του προφίλ σας, έπειτα στις Ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, στην ενότητα Ειδοποιήσεις. Εκεί θα δείτε έναν συγκεκριμένο διακόπτη για προτεινόμενα βίντεο που μπορείτε να απενεργοποιήσετε εντελώς , τόσο στις εφαρμογές iOS και Android όσο και στην έκδοση ιστού.
Η διατήρηση της καθαριότητας του λογαριασμού σας περιλαμβάνει έναν συνδυασμό διαγραφής του παρελθόντος (ιστορικό), διαχείρισης του παρόντος (σήμανση ως μη ενδιαφερόμενου) και περιορισμού του μέλλοντος (ρύθμιση ειδοποιήσεων και ρυθμίσεων απορρήτου). Συνδυάζοντας αυτά τα εργαλεία, διασφαλίζετε ότι η πλατφόρμα αποτελεί έναν χρήσιμο πόρο και όχι πηγή άσχετων περισπασμών.


