- YouTube algoritms galvenokārt balstās uz lietotāja skatīšanās un meklēšanas vēsturi.
- Ir iebūvēti rīki, lai atzīmētu konkrētu saturu vai veselus kanālus kā nevēlamus.
- Globālā Google konta aktivitātes pārvaldība tieši ietekmē ieteiktos videoklipus.
- Vēstures atspējošana var mainīt saskarni un noņemt personalizētus ieteikumus.
Esmu pārliecināts, ka tas ir noticis arī ar jums: jūs dodaties uz YouTube, lai noskatītos kaut ko konkrētu, un pēkšņi jūsu sākumlapa ir piepildīta ar videoklipiem, kuriem nav nekāda sakara ar jūsu gaumi. Tas ir Google slavenais algoritms darbībā, mēģinot uzminēt, kas jums patīk, pamatojoties uz pēdējo lietu, uz kuras noklikšķinājāt, pat ja tas bija tikai nejauši vai aiz pārejošas ziņkāres.
Labā ziņa ir tā, ka jums nav jāsamierinās ar kaitinošiem vai pat neērtiem ieteikumiem, ja kāds skatās jūsu ekrānā. Ir daudz triku un iestatījumu , lai sakārtotu savu plūsmu un panāktu, ka platforma pielāgojas jums, nevis otrādi, sākot no meklēšanas vēstures dzēšanas līdz tiešu norādījumu sniegšanai sistēmai.
Atvadieties no videoklipiem, kas neiederas
Ātrākais veids, kā notīrīt ekrānu, ir izmantot tiešās atsauksmes funkciju. Kad redzat videoklipu, īso videoklipu vai ierakstu, kuru nevēlaties vairs redzēt, pieskarieties pogai ar trim vertikāliem punktiem (Vairāk) blakus nosaukumam. Tur atradīsiet opciju Neinteresē.
Ja vēlaties būt konkrētāks, YouTube ļauj jums paskaidrot, kāpēc. Varat norādīt, ka jau esat redzējis saturu vai ka tas jums vienkārši nepatīk. Tas ir ļoti svarīgi, lai mākslīgais intelekts labāk izprastu jūsu faktiskās vēlmes. Turklāt, ja problēma ir saistīta ar konkrētu veidotāju, varat izvēlēties opciju “ Neieteikt šo kanālu” , kas noņems visas šī lietotāja pēdas no jūsu sākumlapas plūsmas un sadaļas “Skatīties tālāk”.
Pilnīga kontrole pār vēsturi un datiem
Ieteikumu pamatā būtībā ir jūsu skatīšanās vēsture. Ja vēlaties sākt no jauna vai neļaut YouTube saglabāt jūsu aktivitātes, jums ir vairākas iespējas. Varat doties uz sava konta iestatījumiem un sadaļā “ Aktivitātes vadība” atspējot meklēšanas vaicājumu un atskaņošanas ierakstīšanu. Tas ir ideāli piemērots, ja pētāt tēmu darbam vai projektam, kas neatspoguļo jūsu personīgo gaumi, un nevēlaties, lai tas ietekmētu jūsu turpmākos ieteikumus .
Lai dzēstu jau saglabātos datus, ar funkcijas atspējošanu vien nepietiek; ir jānotīra vēsture. Piekļūstot Google darbību iestatījumiem, varat atlasīt vēstures dzēšanas opciju , izvēloties datumu diapazonu “viss laiks”. Tādējādi tiek noņemta tiešā datubāze, ar kuru algoritms strādāja, piespiežot to atsākt jūsu interešu apgūšanu .
Īpaši iestatījumi īsfilmām un viedtelevizoriem
Īsie videoklipi var būt arī uzmācīgi. Ja uzskatāt, ka to ir par daudz, varat doties uz īso videoklipu režģi savā sākumlapā, pieskarties opciju izvēlnei un atlasīt Rādīt mazāk īso videoklipu . Ja vēlāk pārdomājat, varat mainīt šo lēmumu sadaļā “Citas darbības” savā Google manas darbības informācijas panelī.
Viedtelevizoru vai konsolu lietotājiem process ir līdzīgs, lai gan tālvadības pults atšķiras. Vienkārši nospiediet un turiet atlases pogu uz videoklipa, kas jums nepatīk, un izvēlieties opciju to neieteikt. Tas ir ērts veids, kā atlasīt saturu, neizmantojot tālruni vai datoru.
Saistība starp privātumu un plūsmu
Ir svarīgi zināt, ka YouTube nesen ir ieviesis izmaiņas lietotāja pieredzē. Ja privātuma apsvērumu dēļ izvēlēsieties pastāvīgi atspējot vēsturi, iespējams, pamanīsiet, ka jūsu sākumlapa ir tukša vai ieteikumi gandrīz pilnībā pazūd. Tas notiek tāpēc, ka sistēmai vairs nav datu, lai personalizētu jūsu pieredzi.
Ja tas notiek un vēlaties atgūt savus ieteikumus, vienkārši dodieties uz sadaļu “Iestatījumi”, pēc tam uz “Pārvaldīt visu vēsturi” un atkal ieslēdziet vadības slēdzi. Tas ļaus platformai atkārtoti analizēt jūsu uzvedību un aizpildīt jūsu plūsmu ar atbilstošu saturu.
Pārvaldīt paziņojumus un brīdinājumus
Dažreiz problēma nav tajā, ko redzat, atverot vietni, bet gan paziņojumos, ko saņemat savā tālrunī. Lai YouTube neapbērtu jūs ar ieteikto videoklipu paziņojumiem , dodieties uz sava profila ikonu, pēc tam uz Iestatījumi un pēc tam uz sadaļu Paziņojumi. Tur redzēsiet īpašu ieteikto videoklipu slēdzi, kuru varat pilnībā atspējot gan iOS un Android lietotnēs, gan tīmekļa versijā.
Konta uzturēšana tīrā veidā ietver pagātnes (vēstures) dzēšanu, tagadnes pārvaldību (atzīmēšanu kā neinteresantu) un nākotnes ierobežošanu (paziņojumu un privātuma iestatījumu konfigurēšanu). Apvienojot šos rīkus, jūs nodrošināt, ka platforma ir noderīgs resurss, nevis nevajadzīgu uzmanības novēršanas avots.


