- Algoritma YouTube terutamanya dipengaruhi oleh sejarah tontonan dan carian pengguna.
- Terdapat alat terbina dalam untuk menandakan kandungan tertentu atau keseluruhan saluran sebagai tidak diingini.
- Mengurus aktiviti akaun Google global secara langsung mempengaruhi video yang dicadangkan.
- Melumpuhkan sejarah mungkin mengubah antara muka dan mengalih keluar cadangan yang diperibadikan.
Saya pasti ia pernah berlaku kepada anda: anda melayari YouTube untuk menonton sesuatu yang khusus, dan tiba-tiba laman utama anda dipenuhi dengan video yang langsung tidak berkaitan dengan citarasa anda. Ia adalah algoritma terkenal Google yang sedang berfungsi, cuba meneka apa yang anda suka berdasarkan perkara terakhir yang anda klik, walaupun ia hanya secara tidak sengaja atau sekadar rasa ingin tahu.
Berita baiknya ialah anda tidak perlu menerima cadangan yang menjengkelkan atau memalukan jika seseorang melihat skrin anda. Terdapat banyak helah dan tetapan untuk mengatur suapan anda dan menjadikan platform menyesuaikan diri dengan anda, bukan sebaliknya, daripada memadamkan sejarah carian anda hinggalah memberi arahan langsung kepada sistem.
Ucapkan selamat tinggal kepada video yang tidak sesuai
Cara terpantas untuk mengosongkan skrin anda adalah dengan menggunakan ciri Maklum Balas Langsung. Apabila anda melihat video, Pendek atau siaran yang anda tidak mahu lihat lagi, ketik butang tiga titik menegak (Lagi) di sebelah tajuk. Di sana anda akan menemui pilihan Tidak Berminat.
Jika anda ingin lebih spesifik, YouTube membolehkan anda menjelaskan sebabnya. Anda boleh menunjukkan bahawa anda telah melihat kandungan tersebut atau anda tidak menyukainya. Ini penting untuk AI memahami pilihan sebenar anda dengan lebih baik. Selain itu, jika masalahnya adalah pencipta tertentu, anda boleh memilih pilihan " Jangan syorkan saluran ini" , yang akan mengalih keluar semua jejak pengguna tersebut daripada suapan Laman Utama dan bahagian Tonton Seterusnya anda.
Kawalan penuh ke atas sejarah dan data
Enjin yang memacu cadangan pada asasnya ialah sejarah tontonan anda. Jika anda ingin bermula dari awal atau menghalang YouTube daripada menyimpan aktiviti anda, anda mempunyai beberapa pilihan. Anda boleh pergi ke tetapan akaun anda dan, dalam bahagian Kawalan Aktiviti , lumpuhkan rakaman carian dan main balik. Ini sesuai apabila anda sedang menyelidik topik untuk kerja atau projek yang tidak mencerminkan citarasa peribadi anda dan anda tidak mahu ia mempengaruhi cadangan masa hadapan anda.
Untuk memadam apa yang telah disimpan, hanya melumpuhkan ciri tersebut tidak mencukupi; anda perlu memadam sejarah anda. Dengan mengakses tetapan aktiviti Google anda, anda boleh memilih pilihan untuk memadam sejarah anda dengan memilih julat tarikh "sepanjang masa". Melakukannya akan mengalih keluar pangkalan data segera yang sedang digunakan oleh algoritma, memaksanya untuk memulakan semula pembelajaran tentang minat anda.
Tetapan khusus untuk TV Pendek dan TV Pintar
Video pendek juga boleh mengganggu. Jika anda rasa terdapat terlalu banyak, anda boleh pergi ke grid Video Pendek di halaman utama anda, ketik menu pilihan dan pilih Tunjukkan lebih sedikit Video Pendek . Jika anda berubah fikiran kemudian, anda boleh membalikkan keputusan ini daripada bahagian "Aktiviti lain" dalam papan pemuka Aktiviti Saya Google anda.
Bagi mereka yang menggunakan TV Pintar atau konsol , prosesnya adalah serupa, walaupun alat kawalan jauhnya berbeza. Hanya tekan dan tahan butang pilihan pada video yang anda tidak suka dan pilih pilihan untuk tidak mengesyorkannya. Ia merupakan cara yang mudah untuk mengurus kandungan tanpa perlu menggunakan telefon atau komputer anda.
Hubungan antara privasi dan suapan
Penting untuk diketahui bahawa YouTube baru-baru ini telah melaksanakan perubahan pada pengalaman penggunanya. Jika anda memilih untuk mematikan sejarah anda secara kekal atas sebab privasi, anda mungkin mendapati bahawa halaman utama anda kosong atau cadangan hampir hilang sepenuhnya. Ini berlaku kerana sistem tidak lagi mempunyai data untuk memperibadikan pengalaman anda.
Jika ini berlaku dan anda lebih suka mendapatkan cadangan anda kembali, hanya pergi ke Tetapan, kemudian Urus semua sejarah dan hidupkan semula suis kawalan. Melakukannya akan membolehkan platform menganalisis semula tingkah laku anda dan mengisi suapan anda dengan kandungan yang berkaitan.
Urus pemberitahuan dan amaran
Kadangkala masalahnya bukanlah apa yang anda lihat apabila anda membuka laman web ini, tetapi pemberitahuan yang anda terima pada telefon anda. Untuk mengelakkan YouTube daripada membedil anda dengan pemberitahuan video yang disyorkan , pergi ke ikon profil anda, kemudian ke Tetapan dan kemudian ke bahagian Pemberitahuan. Di sana anda akan melihat suis khusus untuk video yang dicadangkan yang boleh anda lumpuhkan sepenuhnya , baik dalam aplikasi iOS dan Android mahupun pada versi web.
Menjaga akaun anda bersih melibatkan gabungan memadamkan masa lalu (sejarah), mengurus masa kini (menandai sebagai tidak berminat) dan mengehadkan masa depan (mengkonfigurasi pemberitahuan dan tetapan privasi). Dengan menggabungkan alat ini, anda memastikan platform tersebut merupakan sumber yang berguna dan bukan sumber gangguan yang tidak relevan.


