- Потпуна контрола над дозволама за геолокацију за сваку апликацију инсталирану на систему.
- Управљајте видљивошћу уређаја и локацијом у реалном времену путем апликације Претрага.
- Преглед функција активног дељења локације у месинџерима и мапама трећих страна.
- Напредне безбедносне мере за елиминисање неовлашћеног приступа или физичког праћења.
Нормално је да се осећамо нелагодно када сумњамо да неко зна нашу локацију без нашег пристанка. Понекад приватност нашег iPhone-а може бити угрожена не само злонамерном апликацијом, већ и подешавањем које смо случајно оставили омогућено или зато што је неко ко има физички приступ телефону направио промену.
Истина је да је Еплов екосистем прилично безбедан, али постоје вишеструке методе праћења којих морамо бити свесни. Од уграђене функције дељења локације до апликација за размену порука које одржавају ГПС омогућен, неопходно је темељно очистити систем како бисте повратили душевни мир и тачно знали ко држи мапу вашег живота у руци.
Контролисање глобалних дозвола за локацију

Ако желите потпуно да искључите услуге локације, најлакши начин је да одете у општа подешавања. Ако одете у Подешавања > Приватност и безбедност > Локација , пронаћи ћете главни прекидач. Искључивањем, ниједна апликација, чак ни Мапе, неће моћи да зна вашу локацију. Међутим, имајте на уму да неке функције телефона могу престати да исправно раде.
Ако не желите да будете толико драстични, можете видети листу апликација са дозволом у истом менију. Кључни детаљ је да ако видите стрелицу поред апликације, то значи да је недавно приступила вашој локацији . Да бисте их ограничили, једноставно додирните апликацију и изаберите „ Никада“ у одељку „Дозволи приступ“.
Управљање апликацијама Претрага и Контакти у близини

Алат „Пронађи моје пријатеље“ је најчешћи начин за дељење ваше локације са породицом или партнерима. Да бисте проверили ко вас може видети, идите на свој профил у Подешавањима и уђите у одељак Пронађи моју локацију . Тамо ћете видети листу контаката који могу да прате ваш уређај. Ако видите некога ко не би требало да буде тамо, једноставно додирните његово име и изаберите Прекини дељење.
Важно је знати да ако престанете да делите своју локацију, друга особа неће добијати никаква обавештења; једноставно ћете нестати са њене мапе . С друге стране, ако проверите картицу Уређаји и пронађете било који уређај који не препознајете повезан са вашим Apple налогом, најбоље је да га одмах уклоните како бисте спречили цурење података.
Праћење у апликацијама и порукама трећих страна

Не дешава се све у подешавањима компаније Apple; често се „шпијун“ налази у апликацијама које свакодневно користимо. У WhatsApp-у , на пример, постоји опција за дељење ваше локације у реалном времену. Да бисте то проверили, идите на Подешавања > Налог > Приватност и потражите одељак Локација у реалном времену да бисте онемогућили све активне сесије.
У случају Телеграма , то је визуелније: ако делите своју локацију, видећете обавештење на врху екрана. Једноставно идите у одговарајући чет и обришите поруку о локацији за оба корисника. Гугл мапе , с друге стране, имају сопствену функцију дељења локације. Отварањем профила и додиром на „Дели локацију“ можете видети који Гмаил налози имају приступ вашим кретањима и зауставити то једним кликом.
Критични случајеви и напредна безбедност

Постоје деликатније ситуације, као када се плашимо да је неко инсталирао софтвер за праћење док је имао телефон. Ако сумњате да постоје скривене апликације или подешавања , најдрастичније и најефикасније решење је враћање уређаја на фабричка подешавања. Ово брише све и поново инсталира најновију верзију iOS-а, елиминишући сваки траг нежељеног софтвера.
Још једна ствар коју често заборављамо су фотографије. Приликом слања слика, метаподаци о локацији (EXIF) могу открити где је фотографија снимљена. Ако желите да избегнете ово, можете да конфигуришете свој iPhone да престане да прикупља ове податке или да их обрише пре него што поделите датотеку.
За оне који користе Google мапе, ту је и временска линија (Timeline ), која чува детаљну историју сваког места посећеног у протеклих 36 месеци. Ако не желите да Google чува ову евиденцију, можете онемогућити историју локација у подешавањима налога у оквиру апликације. Одржавање строге контроле над подешавањима приватности, редован преглед листе апликација са GPS приступом и пажљиво праћење услуга у реалном времену су једини начини да се осигурате да вас нико не прати без ваше дозволе.