- Οι Χάρτες Google σάς επιτρέπουν να κοινοποιείτε την τοποθεσία σας σε πραγματικό χρόνο επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο ή ακόμα και απενεργοποιώντας το χειροκίνητα.
- Στο iPhone, μπορείτε να επιλέξετε μόνιμη κοινή χρήση με την οικογένεια ή να στείλετε μεμονωμένους σελιδοδείκτες μέσω των Μηνυμάτων και της εφαρμογής Εύρεση.
- Υπάρχουν προηγμένες λειτουργίες ασφαλείας όπως το Apple Report ή το Security Review για τη διαχείριση του απορρήτου σε κρίσιμες καταστάσεις.
Στις μέρες μας, το να γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι απίστευτα εύκολο και μας απαλλάσσει από ένα τεράστιο βάρος. Στο παρελθόν, για να βρούμε κάποιον, έπρεπε να εμπιστευόμαστε ότι θα διατηρούσε τις συνήθεις ρουτίνες του, θα μας ενημέρωνε εκ των προτέρων ή απλώς θα τον παρακολουθούσε. Αλλά τώρα, με μερικά αγγίγματα στα τηλέφωνά μας, έχουμε την απάντηση. Ένα απλό μήνυμα στο WhatsApp ή μια ρύθμιση χάρτη είναι αρκετό για να μας πει ακριβώς πού βρίσκεται ένας φίλος, ένας σύντροφος ή τα παιδιά, κάτι που είναι ιδανικό για να αποφύγουμε περιττές ανησυχίες.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χρησιμοποιήσετε αυτά τα εργαλεία, από το να ενημερώσετε τους ανθρώπους ότι πλησιάζετε σε μια νέα πόλη μέχρι το να συντονίσετε το δείπνο με συναδέλφους, ώστε να μην χαθεί κανείς. Το πιο σημαντικό είναι ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία, κάποιος αισθάνεται πάντα πιο άνετα γνωρίζοντας ότι είστε ασφαλείς και σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Ωστόσο, είναι συνετό να χρησιμοποιείτε την κοινή λογική και να περιορίζετε την πρόσβαση στην τοποθεσία σας μόνο σε άτομα που εμπιστεύεστε απόλυτα, καθώς η κοινοποίηση της θέσης σας σε όλους μπορεί να γίνει ζήτημα απορρήτου εάν δεν είστε προσεκτικοί.
Πώς να διαχειριστείτε την τοποθεσία σας σε Android χρησιμοποιώντας τους Χάρτες Google
Αν χρησιμοποιείτε το οικοσύστημα της Google, έχετε μερικές ισχυρές επιλογές: το Family Link, το οποίο εστιάζει περισσότερο στον γονικό έλεγχο, ώστε οι γονείς να μπορούν να παρακολουθούν τα παιδιά τους, και το Google Maps, το οποίο είναι το πιο ευέλικτο εργαλείο για την κοινοποίηση της τοποθεσίας σας σε οποιαδήποτε επαφή. Για να ξεκινήσετε με τους Χάρτες Google, ανοίξτε πρώτα την εφαρμογή στη συσκευή σας και πατήστε στην εικόνα προφίλ σας ή στο εικονίδιο του λογαριασμού σας.
Μόλις μπείτε μέσα, βεβαιωθείτε ότι είστε συνδεδεμένοι και αναζητήστε την επιλογή που ονομάζεται "Κοινή χρήση τοποθεσίας". Εκεί, θα πρέπει να επιλέξετε για πόσο χρονικό διάστημα θέλετε να μπορούν να βλέπουν οι άλλοι την τοποθεσία σας. Μπορείτε να την αφήσετε ενεργή μέχρι να την απενεργοποιήσετε χειροκίνητα ή να ορίσετε ένα χρονικό όριο 1 ώρας , 12 ωρών ή μιας ολόκληρης ημέρας. Αφού αποφασίσετε για την ώρα, επιλέξτε το άτομο από τις επαφές σας με το οποίο θέλετε να κοινοποιήσετε την τοποθεσία σας.
Ανάλογα με την περίπτωση, το άλλο άτομο θα λάβει μια άμεση ειδοποίηση στην εφαρμογή Χάρτες του ή το σύστημα θα σας ζητήσει να του στείλετε έναν σύνδεσμο μέσω email. Είναι σημαντικό, την πρώτη φορά που θα το κάνετε αυτό, να παραχωρήσετε τα δικαιώματα τοποθεσίας και ειδοποιήσεων που ζητούνται από το σύστημα, ώστε να λειτουργεί η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο. Μόλις ενεργοποιηθεί, το άλλο άτομο θα μπορεί να δει το όνομά σας, τη φωτογραφία σας, την ακριβή σας τοποθεσία, το ποσοστό μπαταρίας που απομένει και αν το τηλέφωνό σας φορτίζει, καθώς και να λαμβάνει ειδοποιήσεις όταν φτάνετε ή φεύγετε από μια τοποθεσία.
Αν οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να διακόψετε την κοινοποίηση της τοποθεσίας σας, απλώς επιστρέψτε στο μενού κοινοποίησης τοποθεσίας και πατήστε "Διακοπή ". Μπορείτε επίσης να διαχειριστείτε αυτά τα δικαιώματα στις ρυθμίσεις του Λογαριασμού σας Google. Να θυμάστε ότι μπορείτε να κοινοποιήσετε την τοποθεσία σας σε πολλές επαφές ταυτόχρονα, είτε μεμονωμένα είτε επιλέγοντας μια ολόκληρη ομάδα.
Κοινοποίηση της θέσης σας στο οικοσύστημα της Apple (iPhone)
Οι χρήστες iPhone έχουν ένα ιδιαίτερα ολοκληρωμένο σύστημα που βασίζεται στο Apple ID τους. Ο πρώτος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι μέσω της Οικογενειακής Κοινής Χρήσης. Ενεργοποιώντας την επιλογή "Οικογενειακή Κοινή Χρήση" στις ρυθμίσεις του προφίλ σας, μπορείτε να κοινοποιείτε αυτόματα τις συνδρομές και την τοποθεσία σας σε όλα τα προσκεκλημένα μέλη. Αυτό επιτρέπει σε οποιονδήποτε στην ομάδα να ρωτάει την εφαρμογή "Εύρεση" πού βρίσκεται κάποιος άλλος ανά πάσα στιγμή.
Αν προτιμάτε κάτι πιο περιστασιακό ή για άτομα που δεν είναι μέλη της οικογένειάς σας, η εφαρμογή Find My είναι το κλειδί. Από την καρτέλα "Άτομα", μπορείτε να προσκαλέσετε μια συγκεκριμένη επαφή και να επιλέξετε αν θέλετε να κοινοποιήσετε την τοποθεσία σας για μία ώρα, όλη μέρα ή επ' αόριστον. Ο παραλήπτης πρέπει να αποδεχτεί την πρόσκληση για να αρχίσει να σας ακολουθεί στον χάρτη από τη δική του συσκευή Apple ή μέσω του ιστού.
Η Apple προσφέρει επίσης ελαφρύτερες επιλογές στην εφαρμογή Μηνύματα. Μπορείτε να στείλετε ένα "στιγμιότυπο", το οποίο είναι ουσιαστικά μια φωτογραφία της ακριβούς τοποθεσίας σας, αλλά δεν επιτρέπει την παρακολούθηση της κινήσεώς σας. Για να το κάνετε αυτό, απλώς μεταβείτε σε μια συνομιλία, πατήστε το κουμπί "Περισσότερα", επιλέξτε τοποθεσία και στείλτε τον δείκτη . Είναι μια εξαιρετική επιλογή αν θέλετε απλώς να πείτε "Είμαι εδώ" χωρίς να διακυβεύσετε το απόρρητό σας για το υπόλοιπο της ημέρας.
Για όσους βρίσκονται εν κινήσει, υπάρχει μια λειτουργία για να κοινοποιούν την εκτιμώμενη ώρα άφιξής τους στους Χάρτες. Αυτή η λειτουργία κοινοποιεί την τρέχουσα τοποθεσία σας και ολόκληρη τη διαδρομή καθώς πλοηγείστε. Επιπλέον, υπάρχει μια λειτουργία ασφαλείας που ονομάζεται "Αναφορά", η οποία δεν κοινοποιεί συνεχώς την τοποθεσία σας, αλλά ειδοποιεί μόνο μια αξιόπιστη επαφή και στέλνει την τρέχουσα θέση σας εάν υπάρχει απροσδόκητη καθυστέρηση στο ταξίδι σας και δεν απαντήσετε στις ειδοποιήσεις.
Έλεγχοι απορρήτου και εξωτερικά εργαλεία
Τόσο στο iOS όσο και στο Android, η ασφάλεια είναι ύψιστης σημασίας. Στο iPhone, για παράδειγμα, υπάρχει το "Security Checkup", ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να διακόπτει γρήγορα τη ροή πληροφοριών εάν αισθάνεστε ότι η προσωπική σας ασφάλεια διατρέχει κίνδυνο. Από εδώ, μπορείτε να διαχειριστείτε ποιες εφαρμογές και ποια άτομα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας σας μαζικά.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εφαρμογές τρίτων όπως η "Κοινή χρήση τοποθεσίας", οι οποίες βασίζονται σε αμοιβαία συναίνεση. Αυτές οι εφαρμογές επιτρέπουν ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και στέλνουν ειδοποιήσεις όταν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας αλλάζει τοποθεσία. Το σημαντικό με αυτά τα εξωτερικά εργαλεία είναι να επαληθεύσετε ότι ζητούν μόνο τα απολύτως απαραίτητα δικαιώματα, όπως τοποθεσία και ειδοποιήσεις, και ότι δεν λειτουργούν ως εφαρμογές spyware , αλλά μάλλον ως εργαλεία υποστήριξης οικογένειας.
Το να έχουμε τον έλεγχο του ποιος μας βλέπει και για πόσο καιρό είναι απαραίτητο για να απολαμβάνουμε αυτές τις λειτουργίες χωρίς ανησυχία. Είτε χρησιμοποιείτε εγγενή εργαλεία Google και Apple είτε εξειδικευμένες εφαρμογές, το κλειδί είναι να γνωρίζουμε πώς να διαμορφώνουμε τους χρόνους έκθεσης και να διαχειριζόμαστε τα δικαιώματα συστήματος , ώστε το GPS να λειτουργεί με ακρίβεια χωρίς να εξαντλεί την μπαταρία του τηλεφώνου σας.


