Πώς να μάθετε ποιος μπορεί να δει την τοποθεσία σας στο iPhone σας και πώς να το σταματήσετε

Τελευταία ενημέρωση: 12 Νοέμβριο 2026
Συγγραφέας: TecnoDigital
  • Πλήρης έλεγχος των δικαιωμάτων γεωγραφικής τοποθεσίας για κάθε εφαρμογή που είναι εγκατεστημένη στο σύστημα.
  • Διαχειριστείτε την ορατότητα της συσκευής και την τοποθεσία σε πραγματικό χρόνο μέσω της εφαρμογής Αναζήτηση.
  • Ανασκόπηση των ενεργών λειτουργιών κοινοποίησης τοποθεσίας σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και χάρτες τρίτων.
  • Προηγμένα μέτρα ασφαλείας για την εξάλειψη μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης ή φυσικής παρακολούθησης.

Άνδρας με ανήσυχη έκφραση που χρησιμοποιεί το smartphone του, που αντιπροσωπεύει την ανησυχία του για το απόρρητο και την παρακολούθηση τοποθεσίας.

Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε άβολα όταν υποψιαζόμαστε ότι κάποιος γνωρίζει την τοποθεσία μας χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Μερικές φορές, το απόρρητο του iPhone μας μπορεί να παραβιαστεί όχι μόνο από μια κακόβουλη εφαρμογή, αλλά και από μια ρύθμιση που αφήσαμε κατά λάθος ενεργοποιημένη ή επειδή κάποιος με φυσική πρόσβαση στο τηλέφωνο έχει κάνει μια αλλαγή.

Η αλήθεια είναι ότι το οικοσύστημα της Apple είναι αρκετά ασφαλές, αλλά υπάρχουν πολλές μέθοδοι παρακολούθησης που πρέπει να γνωρίζουμε. Από την εγγενή λειτουργία κοινής χρήσης τοποθεσίας έως τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που διατηρούν ενεργοποιημένο το GPS, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε σχολαστικά το σύστημά σας για να ανακτήσετε την ηρεμία σας και να γνωρίζετε ακριβώς ποιος κρατάει έναν χάρτη της ζωής σας στο χέρι του.

Έλεγχος δικαιωμάτων παγκόσμιας τοποθεσίας

Κοντινό πλάνο ενός χεριού που κρατά ένα smartphone με ανοιχτή μια εφαρμογή χάρτη, που απεικονίζει την έννοια της γεωγραφικής τοποθεσίας.

Αν θέλετε να διακόψετε εντελώς τις υπηρεσίες τοποθεσίας, ο ευκολότερος τρόπος είναι να μεταβείτε στις γενικές ρυθμίσεις. Αν μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ασφάλεια > Τοποθεσία , θα βρείτε τον κύριο διακόπτη. Απενεργοποιώντας τον, καμία εφαρμογή, ούτε καν οι Χάρτες, δεν θα μπορεί να γνωρίζει την τοποθεσία σας. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι ορισμένες λειτουργίες του τηλεφώνου ενδέχεται να σταματήσουν να λειτουργούν σωστά.

Αν δεν θέλετε να είστε τόσο δραστικοί, μπορείτε να δείτε μια λίστα με εφαρμογές με άδεια στο ίδιο μενού. Μια βασική λεπτομέρεια είναι ότι αν δείτε ένα βέλος δίπλα σε μια εφαρμογή, σημαίνει ότι έχει αποκτήσει πρόσφατα πρόσβαση στην τοποθεσία σας . Για να την περιορίσετε, απλώς πατήστε στην εφαρμογή και επιλέξτε " Ποτέ" στην ενότητα "Να επιτρέπεται η πρόσβαση".

  Fintech και online τραπεζικές συναλλαγές: νεοτραπεζικές συναλλαγές, λογαριασμοί και ασφάλεια

Διαχείριση της εφαρμογής Αναζήτηση και Επαφές σε κοντινή απόσταση

Άτομο που χρησιμοποιεί εφαρμογή πλοήγησης σε αστικό περιβάλλον, που αναπαριστά την καθημερινή χρήση υπηρεσιών τοποθεσίας.

Το εργαλείο "Εύρεση φίλων" είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να κοινοποιήσετε την τοποθεσία σας σε συγγενείς ή συντρόφους. Για να ελέγξετε ποιος μπορεί να σας δει, μεταβείτε στο προφίλ σας στις Ρυθμίσεις και εισέλθετε στην ενότητα "Εύρεση τοποθεσίας" . Εκεί θα δείτε τη λίστα με τις επαφές που μπορούν να παρακολουθήσουν τη συσκευή σας. Εάν δείτε κάποιον που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί, απλώς πατήστε το όνομά του και επιλέξτε Διακοπή κοινοποίησης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αν σταματήσετε να κοινοποιείτε την τοποθεσία σας, το άλλο άτομο δεν θα λαμβάνει ειδοποιήσεις. Απλώς θα εξαφανιστείτε από τον χάρτη του . Από την άλλη πλευρά, αν ελέγξετε την καρτέλα Συσκευές και βρείτε κάποια συσκευή που δεν αναγνωρίζετε και είναι συνδεδεμένη με τον λογαριασμό σας Apple, είναι καλύτερο να την καταργήσετε αμέσως για να αποτρέψετε διαρροές δεδομένων.

Παρακολούθηση σε εφαρμογές και ανταλλαγή μηνυμάτων τρίτων

Λεπτομέρεια χεριών που αλληλεπιδρούν με έναν χάρτη σε μια οθόνη κινητού τηλεφώνου, εστιάζοντας στην τεχνολογία παρακολούθησης GPS.

Δεν συμβαίνουν όλα στις ρυθμίσεις της Apple. Συχνά ο «κατάσκοπος» βρίσκεται στις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Στο WhatsApp , για παράδειγμα, υπάρχει η επιλογή να κοινοποιήσετε την τοποθεσία σας σε πραγματικό χρόνο. Για να το ελέγξετε αυτό, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Λογαριασμός > Απόρρητο και αναζητήστε την ενότητα Τοποθεσία σε πραγματικό χρόνο για να απενεργοποιήσετε τυχόν ενεργές συνεδρίες.

Στην περίπτωση του Telegram , είναι πιο οπτικό: αν κοινοποιείτε την τοποθεσία σας, θα δείτε μια ειδοποίηση στο επάνω μέρος της οθόνης. Απλώς μεταβείτε στη σχετική συνομιλία και διαγράψτε το μήνυμα τοποθεσίας και για τους δύο χρήστες. Το Google Maps , από την άλλη πλευρά, διαθέτει τη δική του λειτουργία κοινοποίησης τοποθεσίας. Μεταβαίνοντας στο προφίλ σας και πατώντας "Κοινή χρήση τοποθεσίας", μπορείτε να δείτε ποιοι λογαριασμοί Gmail έχουν πρόσβαση στις κινήσεις σας και να τις σταματήσετε με ένα μόνο κλικ.

  Λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν αγοράζετε online, βήμα προς βήμα

Κρίσιμες περιπτώσεις και προηγμένη ασφάλεια

Γυναίκα με ανήσυχη έκφραση ελέγχει το κινητό της τηλέφωνο, συμβολίζοντας την ψηφιακή ευπάθεια και την ανησυχία για την ασφάλεια των δεδομένων.

Υπάρχουν πιο ευαίσθητες καταστάσεις, όπως όταν φοβόμαστε ότι κάποιος έχει εγκαταστήσει λογισμικό παρακολούθησης ενώ είχε το τηλέφωνο. Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχουν κρυφές εφαρμογές ή ρυθμίσεις , η πιο δραστική και αποτελεσματική λύση είναι να επαναφέρετε τη συσκευή στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις. Αυτό διαγράφει τα πάντα και επανεγκαθιστά την πιο πρόσφατη έκδοση του iOS, εξαλείφοντας κάθε ίχνος ανεπιθύμητου λογισμικού.

Ένα άλλο σημείο που συχνά ξεχνάμε είναι οι φωτογραφίες. Κατά την αποστολή εικόνων, τα μεταδεδομένα τοποθεσίας (EXIF) μπορούν να αποκαλύψουν πού τραβήχτηκε η φωτογραφία. Αν θέλετε να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε να διαμορφώσετε το iPhone σας ώστε να σταματήσει να συλλέγει αυτά τα δεδομένα ή να τα διαγράψει πριν από την κοινοποίηση του αρχείου.

Για όσους χρησιμοποιούν τους Χάρτες Google, υπάρχει επίσης το Χρονολόγιο , το οποίο διατηρεί ένα λεπτομερές ιστορικό κάθε μέρους που έχει επισκεφθεί κανείς τους τελευταίους 36 μήνες. Εάν δεν θέλετε η Google να διατηρεί αυτό το αρχείο, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το ιστορικό τοποθεσίας στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας μέσα στην εφαρμογή. Η διατήρηση αυστηρού ελέγχου των ρυθμίσεων απορρήτου σας, η τακτική αναθεώρηση της λίστας εφαρμογών με πρόσβαση GPS και η προσοχή στις υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο είναι οι μόνοι τρόποι για να διασφαλίσετε ότι κανείς δεν θα σας παρακολουθεί χωρίς την άδειά σας.