- Διαφορά μεταξύ του πλήρους κλεισίματος ενός λογαριασμού Microsoft και της αποσύνδεσης του προφίλ χρήστη στο λειτουργικό σύστημα.
- Διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση από μια σύνδεση στο cloud σε έναν τοπικό, ιδιωτικό λογαριασμό χρήστη.
- Διαχείριση δευτερευόντων προφίλ, εκπαιδευτικών ή επαγγελματικών λογαριασμών και διαχείριση δικαιωμάτων διαχειριστή.
Είμαι σίγουρος ότι σας έχει συμβεί: εγκαθιστάτε τα Windows 11 και, σχεδόν χωρίς να το καταλάβετε, καταλήγετε να συνδέετε τα πάντα στον λογαριασμό σας Microsoft. Στην αρχή, φαίνεται βολικό, αλλά έρχεται ένα σημείο που προτιμάτε να ανακτήσετε το απόρρητό σας και να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας τοπικά, χωρίς να είναι όλα συγχρονισμένα στο cloud. Τα καλά νέα είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος έχει περάσει, υπάρχει πάντα ένας τρόπος να επαναφέρετε τα παλιά και να καθαρίσετε το σύστημά σας.
Πολλοί άνθρωποι πανικοβάλλονται, νομίζοντας ότι είναι πολύ αργά ή ότι θα χάσουν όλα τα αρχεία τους στη διαδικασία, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε αυτό, ανάλογα με το αν θέλετε να διαγράψετε εντελώς τον λογαριασμό από τους διακομιστές της Microsoft ή απλώς να σταματήσετε να τον χρησιμοποιείτε για να συνδέεστε στον υπολογιστή σας. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς να διαχειριστείτε αυτό το χάος του λογαριασμού, ώστε ο υπολογιστής σας να είναι ακριβώς όπως τον θέλετε.
Μετατρέψτε το κύριο προφίλ σας σε τοπικό λογαριασμό

Εάν ο τρέχων λογαριασμός χρήστη σας είναι ο κύριος λογαριασμός σας και είναι συνδεδεμένος με τη Microsoft, το σύστημα δεν θα σας επιτρέψει να τον διαγράψετε έτσι απλά. Το κόλπο είναι να κάνετε μια μετάβαση. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να μεταβείτε στο μενού Ρυθμίσεις, να μεταβείτε στην ενότητα Λογαριασμοί και να αναζητήσετε την ενότητα Οι πληροφορίες σας . Εκεί θα βρείτε μια πολύ χρήσιμη επιλογή που λέει "Συνδεθείτε με έναν τοπικό λογαριασμό ".
Κάνοντας κλικ εκεί, θα σας καθοδηγήσει στη δημιουργία ενός τοπικού ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης. Ενδέχεται να χρειαστεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας για να ισχύσουν οι αλλαγές. Μόλις συνδεθείτε με αυτό το νέο τοπικό προφίλ, θα έχετε διακόψει την άμεση σύνδεση με το cloud και θα μπορείτε να διαχειρίζεστε τον λογαριασμό Microsoft χωρίς να είναι το κλειδί σύνδεσής σας στον υπολογιστή σας.
Πώς να διαγράψετε δευτερεύοντες λογαριασμούς και δεδομένα χρήστη

Μερικές φορές δεν θέλουμε να αλλάξουμε τον κύριο λογαριασμό μας, αλλά μάλλον να διαγράψουμε επιπλέον χρήστες που δεν χρειαζόμαστε πλέον. Σε αυτήν την περίπτωση, ο τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις, στη συνέχεια στους Λογαριασμούς και να αναζητήσετε την καρτέλα Οικογένεια και άλλοι χρήστες . Εδώ θα δείτε μια λίστα με όλους όσους έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή.
Απλώς επιλέξτε τον λογαριασμό που δεν χρειάζεστε πλέον και κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή . Αλλά να είστε προσεκτικοί: πριν διαγράψετε οτιδήποτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων αυτού του χρήστη , επειδή μόλις επιβεβαιώσετε τη διαγραφή του λογαριασμού και των δεδομένων, δεν υπάρχει επιστροφή και θα χάσετε όλα τα αποθηκευμένα στον συγκεκριμένο φάκελο χρήστη.
Διαχείριση επαγγελματικών ή εκπαιδευτικών λογαριασμών

Οι λογαριασμοί εργασίας και σχολείου λειτουργούν διαφορετικά και μερικές φορές είναι οι πιο δύσκολοι στην κατάργηση. Εάν έχετε συνδέσει έναν, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις, έπειτα στις Λογαριασμοί και, στη συνέχεια, στην επιλογή Πρόσβαση στην εργασία ή το σχολείο . Εάν ο λογαριασμός εμφανίζεται εκεί, η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξετε Αποσύνδεση και να επιβεβαιώσετε την ενέργεια.
Αν για κάποιο λόγο το κουμπί αποσύνδεσης δεν εμφανίζεται ή δεν λειτουργεί, μπορείτε να δοκιμάσετε την κλασική μέθοδο των Windows. Πατήστε Win + R, πληκτρολογήστε netplwiz και πατήστε Enter. Θα ανοίξει ένα παράθυρο Λογαριασμοί χρηστών όπου μπορείτε να δείτε όλα τα καταχωρημένα προφίλ. Αν ο προβληματικός λογαριασμός εξακολουθεί να υπάρχει, επιλέξτε τον και κάντε κλικ στο κουμπί Κατάργηση για να επιβάλετε την αφαίρεσή του από το σύστημα.
Οριστικό κλείσιμο λογαριασμού Microsoft

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της αποσύνδεσης ενός λογαριασμού από τον υπολογιστή σας και του οριστικού κλεισίματος του λογαριασμού Microsoft. Εάν θέλετε το email και οι υπηρεσίες σας να πάψουν να υπάρχουν, πρέπει να συνδεθείτε στον ιστότοπο της Microsoft και να ζητήσετε το κλείσιμο του προσωπικού σας λογαριασμού . Η διαδικασία είναι αυστηρή για την αποτροπή της πειρατείας.
Η Microsoft θα σας ζητήσει να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας και θα σας ζητήσει να διαβάσετε μια λίστα ελέγχου για να βεβαιωθεί ότι δεν θα ξεχάσετε σημαντικά δεδομένα στο cloud . Μπορείτε να επιλέξετε μια περίοδο χάριτος (30 ή 60 ημέρες) πριν από την οριστική διαγραφή του λογαριασμού. Μετά από αυτό το διάστημα, όλο το σχετικό περιεχόμενο θα εξαφανιστεί σύμφωνα με τη συμφωνία παροχής υπηρεσιών, καθιστώντας αυτό το πιο δραστικό βήμα από όλα.
Άλλες χρήσιμες ρυθμίσεις: PIN και Διαχειριστές
Αν ο κωδικός σύνδεσης σας ενοχλεί, μπορείτε εύκολα να καταργήσετε το PIN. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις, έπειτα στους Λογαριασμούς και αναζητήστε την επιλογή PIN (Windows Hello) , όπου θα δείτε το κουμπί για να το καταργήσετε. Αυτό θα σας επιστρέψει στον παραδοσιακό σας κωδικό πρόσβασης ή στη συντόμευση, αν δεν έχετε ορίσει κάποιον.
Επιπλέον, εάν έχετε δημιουργήσει έναν τοπικό λογαριασμό και θέλετε να έχει τον πλήρη έλεγχο του υπολογιστή, θυμηθείτε να αλλάξετε τον τύπο χρήστη του. Στην ενότητα Άλλοι χρήστες, επιλέξτε το προφίλ, κάντε κλικ στην επιλογή Αλλαγή τύπου λογαριασμού και επιλέξτε Διαχειριστής . Αυτό θα σας επιτρέψει να εγκαταστήσετε προγράμματα και να τροποποιήσετε κρίσιμες ρυθμίσεις χωρίς το σύστημα να ζητά συνεχώς δικαιώματα.
Για να καθαρίσετε το σύστημα των Windows 11, μπορείτε να μετεγκαταστήσετε το προφίλ σας σε ένα τοπικό, να διαγράψετε δευτερεύοντες χρήστες από τη διαχείριση λογαριασμών ή να αποσυνδέσετε τους λογαριασμούς εργασίας μέσω των ρυθμίσεων εκπαίδευσης. Είναι πάντα σημαντικό να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας πριν από τη διαγραφή προφίλ και να κάνετε διάκριση μεταξύ της κατάργησης ενός χρήστη από τον υπολογιστή και της διαγραφής του καθολικού λογαριασμού από τους διακομιστές της Microsoft, για να αποφύγετε τυχαία απώλεια δεδομένων.