- Google Mapsin avulla voit jakaa reaaliaikaisen sijaintisi valitsemalla tietyn aikarajan tai jopa poistamalla sen manuaalisesti käytöstä.
- iPhonessa voit valita pysyvän perhejaon tai lähettää kertaluonteisia kirjanmerkkejä Viestien ja Etsi...? -apin kautta.
- Kriittisissä tilanteissa yksityisyyden hallintaan on käytettävissä edistyneitä suojausominaisuuksia, kuten Apple Report tai Security Review.
Nykyään rakkaidemme olinpaikan tietäminen on uskomattoman helppoa ja se keventää harteiltamme valtavasti taakkaa. Ennen jonkun löytämiseksi meidän piti luottaa siihen, että he jatkaisivat tavanomaisia rutiinejaan, ilmoittaisivat meille etukäteen tai yksinkertaisesti pitäisivät heitä silmällä. Mutta nyt meillä on vastaus muutamalla puhelimen napautuksella. Yksinkertainen WhatsApp-viesti tai kartta-asetus riittää, jotta ystävä, kumppani tai lapset kertovat meille tarkalleen missä he ovat, mikä on ihanteellista tarpeettomien huolien välttämiseksi.
Näiden työkalujen käyttöön on monia syitä, aina uuden kaupungin lähestymisen ilmoittamisesta illallisen järjestämiseen työtovereiden kanssa, jotta kukaan ei eksy. Tärkeintä on, että iästä riippumatta joku tuntee olonsa aina mukavammaksi tietäessään, että olet turvassa ja tietyssä paikassa. On kuitenkin viisasta käyttää maalaisjärkeä ja rajoittaa pääsy sijaintiisi vain henkilöille, joihin luotat täysin, sillä sijaintisi jakaminen kaikkien kanssa voi vaarantaa yksityisyyden, jos et ole varovainen.
Sijainnin hallinta Androidilla Google Mapsin avulla
Jos käytät Googlen ekosysteemiä, sinulla on pari tehokasta vaihtoehtoa: Family Link, joka keskittyy enemmän lapsilukkoihin, jotta vanhemmat voivat valvoa lapsiaan, ja Google Maps, joka on monipuolisin työkalu sijaintisi jakamiseen minkä tahansa yhteyshenkilön kanssa. Aloita Google Mapsin käyttö avaamalla ensin sovellus laitteellasi ja napauttamalla profiilikuvaasi tai tilisi kuvaketta.
Kun olet sisällä, varmista, että olet kirjautunut sisään ja etsi vaihtoehto nimeltä "Jaa sijainti". Siellä sinun on valittava, kuinka kauan haluat muiden näkevän sijaintisi. Voit pitää sen aktiivisena, kunnes poistat sen manuaalisesti käytöstä, tai asettaa aikarajaksi 1 tunti , 12 tuntia tai kokonainen päivä. Kun olet päättänyt ajan, valitse yhteystiedoistasi henkilö, jonka kanssa haluat jakaa sijaintisi.
Tilanteesta riippuen toinen henkilö saa suoran ilmoituksen Kartta-sovellukseensa tai järjestelmä pyytää sinua lähettämään hänelle linkin sähköpostitse. On erittäin tärkeää, että ensimmäisellä kerralla annat järjestelmän pyytämät sijainti- ja ilmoitusoikeudet, jotta reaaliaikainen seuranta toimii. Kun ominaisuus on aktivoitu, toinen henkilö voi nähdä nimesi, valokuvasi, tarkan sijaintisi, jäljellä olevan akun varaustason ja sen, latautuuko puhelimesi. Hän voi myös vastaanottaa ilmoituksia, kun saavut tiettyyn paikkaan tai poistut sieltä.
Jos haluat milloin tahansa lopettaa sijaintisi jakamisen, palaa sijainnin jakamisvalikkoon ja napauta "Lopeta ". Voit myös hallita näitä käyttöoikeuksia Google-tilisi asetuksissa. Muista, että voit jakaa sijaintisi useiden yhteystietojen kanssa kerralla joko yksitellen tai valitsemalla kokonaisen ryhmän.
Jaa asemasi Applen (iPhonen) ekosysteemissä
iPhone-käyttäjillä on käytössään Apple ID:hen perustuva, pitkälle integroitu järjestelmä. Ensimmäinen tapa tehdä tämä on Perhejako. Ottamalla käyttöön Perhejako-vaihtoehdon profiiliasetuksissasi voit automaattisesti jakaa tilaukset ja sijaintisi kaikkien kutsuttujen jäsenten kanssa. Näin kuka tahansa ryhmän jäsen voi kysyä Etsi... -sovellukselta , missä muut ovat milloin tahansa.
Jos haluat seurata sijaintiasi satunnaisemmin tai jos se on tarkoitettu muille kuin perheenjäsenille, Etsi oma -sovellus on oikea valinta. Henkilöt-välilehdeltä voit kutsua tietyn yhteyshenkilön ja valita, haluatko jakaa sijaintisi tunnin, koko päivän vai toistaiseksi. Vastaanottajan on hyväksyttävä kutsu aloittaakseen seuraamisesi kartalla omalla Apple-laitteellaan tai verkon kautta.
Apple tarjoaa myös kevyempiä vaihtoehtoja Viestit-sovelluksessa. Voit lähettää "tilannekuvan", joka on pohjimmiltaan valokuva tarkasta sijainnistasi, mutta se ei salli liikkumisesi seurantaa. Voit tehdä tämän siirtymällä keskusteluun, napauttamalla "Lisää"-painiketta, valitsemalla sijainnin ja lähettämällä merkinnän . Se on loistava vaihtoehto, jos haluat vain sanoa "Olen täällä" vaarantamatta yksityisyyttäsi loppupäivän ajaksi.
Tien päällä oleville on ominaisuus, jolla voit jakaa arvioidun saapumisaikasi Mapsissa. Tämä ominaisuus jakaa reaaliaikaisen sijaintisi ja koko reitin navigoinnin aikana. Lisäksi käytössä on turvallisuusominaisuus nimeltä "Ilmoita", joka ei jaa sijaintiasi jatkuvasti, vaan ilmoittaa siitä vain luotettavalle yhteyshenkilölle ja lähettää nykyisen sijaintisi, jos matkallasi on odottamaton viivästys etkä vastaa hälytyksiin.
Tietosuoja-asetukset ja ulkoiset työkalut
Sekä iOS:ssä että Androidissa turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää. Esimerkiksi iPhonessa on "Security Checkup", työkalu, joka on suunniteltu katkaisemaan tiedonkulku nopeasti, jos koet henkilökohtaisen turvallisuutesi olevan vaarassa. Täältä voit hallita, millä sovelluksilla ja henkilöillä on pääsy sijaintitietoihisi kerralla.
Toisaalta on olemassa kolmannen osapuolen sovelluksia, kuten "Location Share", jotka perustuvat yhteiseen suostumukseen. Nämä sovellukset mahdollistavat reaaliaikaiset päivitykset ja lähettävät ilmoituksia, kun ystävä tai perheenjäsen vaihtaa sijaintia. Näiden ulkoisten työkalujen kohdalla on tärkeää varmistaa, että ne pyytävät vain ehdottoman välttämättömiä käyttöoikeuksia, kuten sijaintia ja ilmoituksia, ja että ne eivät toimi vakoiluohjelmina , vaan pikemminkin perheen tukityökaluina.
Näiden ominaisuuksien huolettoman käytön kannalta on tärkeää hallita sitä, kuka meidät näkee ja kuinka kauan. Käytitpä sitten Googlen ja Applen natiiveja työkaluja tai erikoissovelluksia, avainasemassa on tietää, miten määrittää valotusajat ja hallita järjestelmän käyttöoikeuksia niin, että GPS toimii tarkasti tyhjentämättä puhelimen akkua.


