- Met Google Maps kun je je realtime locatie delen door een specifieke tijdslimiet in te stellen of deze functie handmatig uit te schakelen.
- Op de iPhone kun je kiezen voor permanent delen met het gezin of eenmalige bladwijzers versturen via Berichten en de Zoek mijn app.
- Er zijn geavanceerde beveiligingsfuncties zoals Apple Reporting of Security Review om de privacy in kritieke situaties te beheren.
Tegenwoordig is het ongelooflijk eenvoudig om te weten waar onze dierbaren zich bevinden, wat een enorme last van onze schouders neemt. Vroeger moesten we erop vertrouwen dat iemand zijn of haar gebruikelijke routine zou aanhouden, ons van tevoren zou laten weten waar hij of zij was, of gewoon een oogje in het zeil zou houden. Maar nu hebben we met een paar tikken op onze telefoon het antwoord. Een simpel WhatsApp-berichtje of een instelling op de kaart is genoeg voor een vriend, partner of de kinderen om ons precies te laten weten waar ze zijn, wat ideaal is om onnodige zorgen te voorkomen.
Er zijn talloze redenen om deze tools te gebruiken, van het laten weten dat je een nieuwe stad nadert tot het afspreken van een etentje met collega's zodat niemand verdwaalt. Het belangrijkste is dat, ongeacht de leeftijd, iedereen zich meer op zijn gemak voelt als hij of zij weet dat je veilig bent en op een vaste plek. Het is echter verstandig om je gezond verstand te gebruiken en de toegang tot je locatie te beperken tot alleen mensen die je volledig vertrouwt. Het delen van je locatie met iedereen kan namelijk een privacyprobleem opleveren als je niet voorzichtig bent.
Hoe u uw locatie op Android kunt beheren met Google Maps
Als je het Google-ecosysteem gebruikt, heb je een paar krachtige opties: Family Link, dat zich meer richt op ouderlijk toezicht zodat ouders hun kinderen in de gaten kunnen houden, en Google Maps, de meest veelzijdige tool om je locatie met al je contacten te delen. Om met Google Maps aan de slag te gaan, open je eerst de app op je apparaat en tik je op je profielfoto of je accountpictogram.
Zorg ervoor dat je bent ingelogd zodra je bent ingelogd en zoek naar de optie 'Locatie delen'. Daar kun je kiezen hoe lang anderen je locatie kunnen zien. Je kunt de functie actief laten totdat je deze handmatig uitschakelt, of een tijdslimiet instellen van 1 uur , 12 uur of een hele dag. Nadat je de tijd hebt gekozen, selecteer je de persoon uit je contacten met wie je je locatie wilt delen.
Afhankelijk van de situatie ontvangt de andere persoon een directe melding in zijn of haar Kaarten-app, of vraagt het systeem u om een link via e-mail te versturen. Het is cruciaal dat u de eerste keer dat u dit doet, de door het systeem gevraagde locatie- en meldingsrechten verleent, zodat realtime tracking werkt. Zodra dit is geactiveerd, kan de andere persoon uw naam, foto, exacte locatie, resterende batterijpercentage en of uw telefoon wordt opgeladen zien, en ontvangt hij of zij meldingen wanneer u op een locatie aankomt of deze verlaat.
Als je op enig moment wilt stoppen met het delen van je locatie, ga je gewoon terug naar het menu voor het delen van je locatie en tik je op 'Stoppen '. Je kunt deze machtigingen ook beheren in de instellingen van je Google-account. Houd er rekening mee dat je je locatie met meerdere contacten tegelijk kunt delen, individueel of door een hele groep te selecteren.
Uw positie binnen het Apple (iPhone) ecosysteem delen.
iPhone-gebruikers beschikken over een sterk geïntegreerd systeem op basis van hun Apple ID. De eerste manier om dit te doen is via Familiedeling; door de optie 'Familiedeling' in je profielinstellingen in te schakelen, kun je automatisch abonnementen en je locatie delen met alle uitgenodigde leden. Hierdoor kan iedereen in de groep op elk moment via de Zoek mijn-app opzoeken waar iemand anders zich bevindt.
Als je de locatie liever af en toe wilt delen, of voor mensen die geen familie zijn, is de Zoek mijn app de oplossing. Via het tabblad 'Personen' kun je een specifiek contact uitnodigen en kiezen of je je locatie een uur, een hele dag of voor onbepaalde tijd wilt delen. De ontvanger moet de uitnodiging accepteren om je te kunnen volgen op de kaart, zowel op zijn of haar eigen Apple-apparaat als via de website.
Apple biedt ook lichtere opties in de Berichten-app. Je kunt een 'snapshot' versturen, wat in feite een foto is van je exacte locatie, maar hiermee kun je niet worden gevolgd terwijl je beweegt. Om dit te doen, ga je naar een gesprek, tik je op de knop 'Meer', kies je 'Locatie' en verstuur je de markering . Het is een prima optie als je gewoon wilt laten weten 'Ik ben hier' zonder je privacy voor de rest van de dag in gevaar te brengen.
Voor reizigers is er een functie in Kaarten waarmee je je geschatte aankomsttijd kunt delen. Je live locatie en de volledige route worden tijdens het navigeren weergegeven. Daarnaast is er een veiligheidsfunctie genaamd 'Rapporteren', die je locatie niet continu deelt, maar alleen een vertrouwd contactpersoon waarschuwt en je huidige positie doorstuurt als er een onverwachte vertraging optreedt en je niet reageert op meldingen.
Privacyinstellingen en externe tools
Zowel op iOS als Android staat beveiliging voorop. Op de iPhone is er bijvoorbeeld de 'Beveiligingscontrole', een tool waarmee je snel de informatiestroom kunt afsluiten als je je persoonlijke veiligheid in gevaar voelt. Vanuit hier kun je in één keer beheren welke apps en welke personen toegang hebben tot je locatiegegevens.
Aan de andere kant zijn er apps van derden, zoals 'Location Share', die werken op basis van wederzijdse toestemming. Deze apps maken realtime updates mogelijk en sturen meldingen wanneer een vriend of familielid van locatie verandert. Het is belangrijk om bij deze externe tools te controleren of ze alleen strikt noodzakelijke machtigingen vragen, zoals locatie en meldingen, en dat ze niet functioneren als spyware-apps , maar eerder als hulpmiddelen voor gezinsondersteuning.
Controle hebben over wie ons ziet en hoe lang is essentieel om onbezorgd van deze functies te kunnen genieten. Of je nu gebruikmaakt van de standaardtools van Google en Apple of van gespecialiseerde apps, de sleutel is weten hoe je de belichtingstijden instelt en de systeemrechten beheert , zodat GPS nauwkeurig werkt zonder de batterij van je telefoon leeg te trekken.


